Ashram de yoga Sivananda Sivananda Yoga Orleans
Yoga Orleans
   Welkom    Kontakt Engels   Frans   Nederlands  

De vijf basisprincipes van yoga

1. Juiste lichaamsoefeningen (Asanas)

asanasDe asanas (lichaamshoudingen) hebben een gunstige uitwerking op het hele lichaam, doordat de bloedcirculatie wordt bevorderd en de lenigheid toeneemt.

'Asana' wil zeggen: 'het geconcentreerd aannemen van een houding en deze gedurende een bepaalde tijd vasthouden'. Asanas bevorderen niet alleen het fysieke welzijn, maar bevorderen ook de mentale capaciteit voor concentratie en meditatie. Yoga asanas hebben hun uitwerking met name op de gezondheid van de ruggengraat. De ruggengraat herbergt het centrale zenuwstelsel, het communicatiestelsel dat de algehele gezondheid van het lichaam ondersteunt.

Als de soepelheid en kracht van de ruggengraat in stand gehouden wordt door middel van juiste lichaamshoudingen, behoudt het lichaam zijn jeugdige conditie. Dit gebeurt door een krachtiger bloedcirculatie die de zenuwen verzekeren van een goede voeding en zuurstofvoorraad. Asanas hebben bovendien een activerend effect op de lichaamsdrukpunten. Wanneer deze punten gestimuleerd worden is er een verhoogde stroom van prana (levenskracht of vitale energie) in het lichaam. De asanas masseren de interne organen en verbeteren hun functioneren.

Yoga asanas worden altijd beoefend met behoud van zowel een diepe ademhaling, als een diepe ontspanning en concentratie. Hierdoor kunnen ze de mentale concentratie helpen ontwikkelen. De rusteloze geest keert zich af van de storingen van buitenaf en keert naar binnen om tot stilte te komen.

sivananda yoga

2. Juiste ademhalingsoefeningen (Pranayama)

pranayamaPranayama of juiste ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat het lichaam in contact komt met zijn batterij, de zonnevlecht of plexus solaris. Hier kunnen enorme reserves van energie bewaard en gebruikt worden. Door middel van de ademhalingstechnieken van pranayama kan deze energie vrij komen. Het bewust beheersen van ons ademhaling stelt ons in staat om een grotere hoeveelheid vitale energie of 'prana' op te slan en te gebruiken. De meeste mensen gebruiken slechts een fractie van de capaciteit van hun longen om te ademen.

Ze ademen oppervlakkig met als resultaat een toenemende spanning in de bovenrug en nek door gebrek aan zuurstof. Diepe yoga buikademhaling van de onderbuik bevordert het afvoeren van vastzittende gifstoffen, spanningen en zelfs depressiviteit. Mensen die een overvloed van prana ter beschikking hebben stralen vitaliteit en kracht uit, terwijl ze in staat zijn om effectief, kalm en geconcentreerd hun werk te verrichten. Pranayama ( ademhalingsoefeningen) zorgt niet alleen voor het verhogen van prana maar ook voor technieken om het te kunnen beheersen. Er is een subtiele link tussen prana en de geest. Door prana te beheersen en te reguleren kunnen we ook de geest beheersen. Alle lichamlijke ziektes kunnen an de basis bestreden worden door beherrsing van de prana, het geheim van genezing. Acupunctuur, shiatsu, spirituele genezing enz zijn allemaal voorbeelden van bewuste of onbewuste beheersing van prana.

sivananda yoga

3. Juiste ontspanning (Savasana)

sivananda yogaJuiste ontspanning is essentieel voor het in stand houden van de gezondheid van lichaam en geest. Het functioneert als een tonicum voor het algehele welzijn, en kan zorgen voor het bevrijden van een enorme hoeveelheid energie. Juiste ontspanning heeft hetzelfde effect op het lichaam als een koelsysteem van een auto . Als het lichaam ontspannen is kan het zich op een natuurlijke wijze weer opladen. Wanneer lichaam en geest voortdurend overbelast zijn hebben we het gevoel 'uitgeput' te zijn.

De spanningen en uitdagingen van ons moderne leven maken het moeilijk ons te ontspannen. Een grote hoeveelheid energie wordt verspild aan onnodige fysieke en mentale spanning. In de loop van een dag worden alle stoffen en energie geproduceerd die we nodig hebben voor de volgende dag, maar heel vaak worden deze in enkele minuten verkwist tijdens emotionele uitbarstingen of negatieve uitbarstingen zoals woede, rouw, jaloezie, enz. Tijdens diepe ontspanning wordt alleen een kleine hoeveelheid prana gebruikt om belangrijkste metabolische activiteiten te onderhouden. Zelfs enkele minuten van diepe ontspanning kunnen ons effectiever opladen dan uren van rusteloze slaap.

sivananda yoga

4. Juiste dieet (Vegetariër)

vegetarienHet yogisch dieet is in essentie een lacto-vegetarische dieet, en bestaat uit zuivere en natuurlijke voeding gekookt met verse organische groenten. Een yogisch dieet is voedzaam voor zowel lichaam als geest en is het meest passende eten voor de beoefening van yoga en meditatie.

Een eenvoudig yogisch dieet is gebalanceerd en vrij van onnatuurlijke stoffen, is onbewerkt/onbehandeld en zorgt voor een betere voorraad van voedingsstoffen.

De yogische houding met betrekking tot eten is dat we eten om in leven te blijven, in tegenstelling to het idee leven om te eten. Met deze instelling consumeert men voeding die het meest positieve effect heeft op lichaam en geest, en die de minste negatieve gevolgen heeft voor de omgeving en andere dieren.

sivananda yoga

5. Positieve gedachtetraining en meditatie
(Vedanta and Dhyana)

vedanta et dhyanaPositieve gedachtetraining en meditatie vormen een belangrijke sleutel tot het bereiken van een vredige geest. Meditatie is de kunst van het leegmaken en concentreren van de geest. Regelmatig beoefenen versterkt het mentale, fysieke en spirituele welzijn.

Om te kunnen mediteren is het eerst nodig om de geest tot rust te brengen door het toepassen van concentratietechnieken en positieve gedachtetraining. Een geest die vol is met negatieve emoties en gedachtes kan niet tot rust komen.

Door het toepassen van concentratietechnieken worden negatieve gedachtes omgezet in positieve beelden en de geest kan geleid worden naar een meditatieve toestand en uiteindelijk naar samadhi (de hoogste vorm van bewustzijn).

Samadhi, die een zalige ervaring van eenheid met het hoogste Zelf teweegbrengt, leidt naar een directe intuïtieve ervaring van het eeuwige. Het is een interne spirituele ervaring die taal en denken te boven gaat. In deze ervaring houden zintuigen, geest en het intellect op en we ervaren de grote essentie die al het leven doordringt, en die vrede, compassie, vreugde en begrip met zich meebrengt.